Meer lezen ... van openhaarden tot stralingswarmte
Diversen

Tegelkachels met speksteen ?

De benaming "tegelkachels" wordt algemeen gebruikt om warmteaccumulerende steenkachels te omschrijven. Er zijn evenwel grote verschillen te vinden tussen diverse steenkachels. Vooral de massieve tegelkachel en de massieve speksteenkachel zijn sterk verschillend. En warmelucht-tegelkachels zijn dan weer geen echte tegelkachels, al worden ze meer en meer met speksteen bedekt.

De echte tegelkachels met speksteen zijn massieve speksteenkachelsDe enige echte "tegelkachels met speksteen" zijn de massieve speksteenkachels, zoals die van Tulikivi. Deze echte warmtebatterijen warmen in vergelijking met massieve tegelkachels heel snel op en nemen ook beduidend minder plaats in zelfs als ze evenveel warmte kunnen opslaan. Ze moeten slechts 1 tot 3 uur gestookt worden voor 24 uur stralingswarmte.

De meeste "tegelkachels met speksteen", zijn niet eens echte tegelkachels, laat staan echte speksteenkachels. Het zijn warmelucht - tegelkachels, die bestaan uit een gietijzeren brander met wat speksteen tegels eromheen. Het enige wat ze nog een beetje met de echte massieve speksteenkachels verbindt is het uitzicht.

Warmelucht-tegelkachels geven nog wel wat stralingswarmte af en dat leuk gevoel is niet meteen slecht voor de weerstand tegen virussen en bacteriën. Maar dit betreft slechts 15 tot 30 % van de warmteafgifte en geldt evenzeer voor metalen houtkachels, inbouwhaarden en open haarden. Voor de stralingswarmte moet je zo'n tegelkachels dus niet kopen.

De echte tegelkachels met speksteen zijn massieve speksteenkachelsHet is absoluut misleidend te stellen dat warmelucht-tegelkachels een binnenhuisklimaat zouden scheppen dat de slijmvliezen minder irriteert of het mogelijk zouden maken dieper te ademenen. Het dieper ademen bij echte stralingswarmtetoestellen is een gevolg van een lagere luchttemperatuur, die bij warmelucht-tegelkachels niet lager ligt dan bij een doorsnee radiator van de centrale verwarming. Warmelucht-tegelkachels zijn bovendien vele malen schadelijker voor de slijmvliezen dan een radiator van een centrale verwarming omdat ingezogen lucht en stof in contact komen met de gietijzeren oppervlakken van de binnenkachel, die zeer hoge temperaturen vertonen. Daarbij onstaat stofschroei die de irriterende werking van stof sterk verhoogt, waarna het opnieuw in de kamerlucht terecht komt. De pH of zuurtegraad van de lucht kan daarbij sterk stijgen, wat dus betekent dat de lucht alkalischer wordt. Dit gebeurt vooral door omzetting van stikstofhoudende eiwitten in stof tot ammoniak.

De warmelucht-tegelkachels verraden zichzelf niet alleen door een luchtrooster, maar ook doordat de verwarmingscapaciteit wordt uitgedrukt in kubieke meter (lucht). Een echte stralingswarmte-kachel doet dat in vierkante meter, gezien de verwarming van de kamerlucht secundair is.

Tot vervelens toe wordt op de markt de realiteit geweld aangedaan in een poging de warmelucht- tegelkachel zowel van de voordelen van stralingswarmte als van deze van convectiewarmte te laten genieten. De realiteit is dat hier wel degelijk een keuze moet gemaakt worden. Kiezen voor warme lucht betekent onherroepelijk een minder aangename, een minder gezonde en een minder efficiënte verwarming. En het betekent bijvoorbeeld ook dat een warmelucht-tegelkachel zich niet kan beroepen op het hoge rendement van een massieve speksteen- of tegelkachel. Noch op het gebruiksgemak en de flexibiliteit van slechts 1 tot 3 uur per dag te moeten branden voor 24 uur warmte.

Als u interesse hebt in echte massieve speksteenkachels, dan kan u terecht bij één van onze vele regionale verdelers. U kan op deze site ook vele modellen zien.

TULIKIVI

massieve
speksteenkachels

DAN SKAN

deense
houtkachels

TOTEM

afsluitbare
open haarden

CALIMAX

geluidsarme
pelletkachels

ALTECH

kachels in
speksteen

LOHBERGER

fornuizen op
hout & pellets

ALPINA

gaskachels met
stralingswarmte

PANYOL

inbouw
houtovens

BIG GREEN EGG

méér dan een
barbecue

ECOSTONE

elektrische
verwarming

MONDEX

speksteen
saunakachels

LOGMATIC

de handige
houtklover

 

 

 

 

 

BELGIË : Jagershoek 10, 8570 Vichte - Belgie - Tel 056/77.60.90
NEDERLAND (enkel postadres) : Archimedesstraat 12, NL 3316 - AB Dordrecht - Nederland. Tel 078/639.04.76

Een Tulikivi vanaf 150 € per maand...
Houtpellets voor de pelletkachel...
Neem deel aan een Tulikivi Avond...
Milieubewuste stooktips...
Pellets met DIN-kwaliteit...
Bezoek Tulikivi eigenaars in uw streek...
Tegelkachels met speksteen...
Brandhout tips...
Uw open haard is goud waard...
De natuurlijke infrarode saunakachel...
10 voordelen van de massieve speksteenkachel...
Een fornuis op hout of pellets...
De speksteen radiator...
Beschouwing over schouwen...
Open haarden en allesbranders...
De geluidsarme pelletkachel...
Vind uw lokale verdeler met onze dealerzoekmachine voor alle merken Beurzen, infodagen en info-avonden over haarden en kachels Beurzen, infodagen en info-avonden over haarden en kachels Gratis documentatie van de merken op deze site - te downloaden, op te halen bij uw verdeler of per post te verkrijgen Contacteer Dutry & Co Vind uw openhaard, speksteenkachel, tegelkachel, allesbrander, enz... in onze foto-albums Dutry Videocenter met clips over kachels en haarden Voordelige financieringsvoorwaarden voor haarden, kachels en speksteenkachels Overzicht van alle paginas van deze site Tulikivi massieve speksteenkachels Danskan houtkachels open haarden van Totem Calimax pelletkachels Altech kachels in speksteen Alpina gaskachels inbouw houtoven voor pizza, brood, enz... Big Green Egg barbecue Ecostone electrische verwarming Mondex saunakachels Logmatic houtklovers Houtfornuizen van Lohberger Tulikivi massieve speksteenkachels Danskan houtkachels open haarden van Totem Calimax pelletkachels Altech kachels in speksteen Alpina gaskachels inbouw houtoven voor pizza, brood, enz... Big Green Egg barbecue Ecostone electrische verwarming Mondex saunakachels Logmatic houtklovers Houtgestookte fornuizen Achtergronden ivm Dutry & Co, invoerder van Tulikivi, Danskan, Altech, Ecostone, Mondex, Big Green Egg, Alpina, Mondex,... Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co Links naar verwante sites Meer lezen ... van open haarden tot stralingswarmte Print enkel de inhoud van deze pagina af, dus zonder de navigatie-elementen bovenaan, onderaan en rechts Email een link naar deze pagina aan uw vrienden of famillie Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co in België Le site de Dutry & Co en français Voeg deze website toe aan uw lijst van favoriete websites Tulikivi massieve speksteenkachels Danskan houtkachels Totem open haarden inbouwhaarden Altech kachels Panyol houtoven voor brood, pizza, etc... Alpina gaskachels Big Green Egg barbecue Ecostone radiators voor electrische verwarming Mondex saunakachels Logmatic houtklovers Fornuis hout Lohberger De pelletkachel van Calimax