Meer lezen ... van openhaarden tot stralingswarmte
Milieu

Milieubewuste stooktips

Gaskachels

Bij sommige gastoestellen wordt alles automatisch geregeld.

Indien dat niet het geval is, moet vooral volgende stelregel worden onthouden : blauwe vlammen wijzen op een betere verbranding dan gele vlammen. Stel de luchttoevoer dus steeds zo in dat u alleen blauwe vlammen ziet of laat een specialist dat doen.

Vlammen die van de brandkoppen worden weggeblazen wijzen op een te sterke luchttoevoer, die moet worden aangepast.

Probeer bij het aanmaken niet te veel gas onverbrand te laten ontsnappen. Jammer genoeg is dat bij sommige gastoestellen niet eenvoudig. Een ontsteker die moeilijk vonken geeft moet worden vervangen of hersteld.

Besteed vooral de nodige aandacht aan de energiebesparing in uw woning.

Het voorbereiden van houtvuur en schoorsteen

Zorg dat de luchttoevoer in de woning voldoende is. Een houtvuur verbruikt immers veel verbrandingslucht. Zet daartoe desnoods de mechanische ventilatie af. Dat geldt wellicht ook voor de dampkap in de keuken. Zet desnoods bij het aanmaken even een raam open.

Gebruik alleen een droge, gereinigde schoorsteen van voldoende hoogte en zo nodig beschermd tegen valwinden.

Controleer of de schoorsteen voldoende trekt. Dat kan gewoon met je hand of met een lucifer of een kleine prop papier. Betrouw een normaal goed trekkende schoorsteen niet al te veel. Vooral in de tussenseizoenen kan de buitentemperatuur hoger liggen dan de binnentemperatuur en kan zelfs in een prima schoorsteen een inversie of omkering van de luchtstroom optreden.

Schoorstenen buiten aan de woning die slecht geïsoleerd zijn zullen extra gevoelig zijn voor trekproblemen.

Wanneer in kachel, haard of schoorsteen een klep is aangebracht, moet ze voor een goede trek uiteraard open staan.

Bij accumulerende houtkachels die nog warm zijn van de vorige dag, heb je meteen trek. Staan ze evenwel al dagen koud en zijn de temperaturen buiten eerder hoog, dan is het dikwijls aangeraden de schoorsteentrek te verzekeren zoals hierna beschreven.

Indien de schoorsteen onvoldoende trekt is de beste manier dit op te lossen 1 of meerdere proppen papier zo dicht mogelijk bij de schoorsteen te verbranden. Plaats ze desnoods met een tang zo hoog mogelijk in de kachel. Door het branden wordt de koude lucht in de schoorsteen naar buiten gestuwd. Sommige kachels hebben daartoe in een speciale opening voorzien. Dat is vooral bij accumulerende houtkachels het geval, omdat hierin de prop meestal niet bovenaan maar onderaan in de kachel moet worden gestopt. En in sommige schoorstenen vind je een luikje waarachter je direct in de schoorsteen wat papier kan branden. Gebruik van een haardroger of zo is minder praktisch. Maak het vuur zo snel mogelijk aan nadat je de schoorsteentrek hebt verzekerd. Een valwind of sterke inversie kan de luchtstroom zo weer omkeren. Als de tip met de prop papier niets oplevert, dan moet u uw schoorsteen laten nakijken, reinigen of aanpassen.

Zorg dat de luchttoevoer naar het vuur in de kachel niet gehinderd is. In geval van een rooster onder het vuur, waardoor lucht wordt aangezogen, moet die voorafgaand aan het branden van as worden ontdaan. Controleer ook de eventuele aslade, want als die te vol raakt, kan as bij het branden niet meer door de rooster vallen.

Het aanmaken van een houtvuur

Gebruik alleen natuurlijke materialen om het vuur aan te maken, zoals kleinhout, berkenschors of natuurlijke aanmaakblokjes. Goed samengedrukte proppen krantenpapier zijn erg praktisch, maar omwille van de (gekleurde) drukinkten niet de meest ecologische keuze. Petrochemische brandstoffen zijn absoluut te vermijden, zoals brandspiritus of paraffineblokjes.

In accumulerende houtkachels die nog warm zijn van de vorige dag volstaat wat berkenschors of 1 prop papier en wat halfdik gekliefd hout.

Plaats bij een eerder hoge brandkamer het hout rechtop, als een tentje of tegenaan de achterwand. Bij een eerder lage, brede of diepe brandkamer is het plaatsen van blokken in rijen met afwisselende richting aanbevolen.

In Europa is het gebruikelijk om het best brandbare materiaal onderaan te leggen en de dikkere houtblokjes bovenaan. In Amerika wordt meer en meer de omgekeerde methode gebruikt omdat deze minder vervuiling voortbrengt. Dit vooral omdat de opwarming van dikkere stukken hout door kleine vlammen eronder het vrijstellen van vluchtige houtbestanddelen veroorzaakt. De Amerikaanse methode vraagt naar verluidt wel iets meer geduld.

Het belangrijkste is dat de verbrandingslucht overal goed bij kan. Je hoeft daartoe niet elk houtje apart toe te voegen, maar vermijdt toch er een dichte hoop van te maken.

Belangrijk is ook de verbrandingskamer nooit helemaal vol te proppen. Bij het aanmaken maximaal ½ van het brandkamervolume vullen. Daarna maximaal 2/3.

Zorg dat de luchttoevoerkleppen volledig open staan en zet desnoods even het raam open.

Steek nu het best brandbare materiaal aan. Hou eventueel de kachel- of haarddeur even op een kier.

Het bijvullen en sturen van een houtvuur

Wanneer het vuur echt goed brandt kan je de luchttoevoer wat verminderen, omdat te veel lucht de verbrandingstemperatuur omlaag haalt. Bij accumulerende houtkachels die nog warm stonden kan dit meestal al na 5 minuten. Voor veel andere kachels wacht je best 15 tot 30 minuten.

De methoden om de luchttoevoer te regelen zijn sterk van het model afhankelijk. Volg dus de raadgevingen van de fabrikant op. Wanneer de vlammen kleiner worden bij het verminderen van de luchttoevoer ben je meestal te ver gegaan. Sommige kachels regelen de luchttoevoer volautomatisch met bimetaalveren. Laat die dan maar hun werk doen.

In een open haard is af en toe een blokje erbij de beste stookmethode, al maakt het een open haard nooit ecologisch verantwoord.

In kachels of haarden met deur best nieuw hout bijvullen wanneer de vorige lading half is opgebrand. Dus niet wachten tot alleen hete kolen overblijven. En de vuurkamer nooit voor meer dan  2/3 vullen.

Nooit brandende houtskool door een rooster proberen te duwen. Alleen echte as verwijderen wanneer je de indruk hebt dat de rooster verstopt zit. Daartoe kan je best met een tang of pook wat gaten in de aslaag prikken.

Een belangrijke stelregel is dat alle hout in de brandkamer moet branden. Dampende of rokende blokken zijn te ver van het vuurcentrum verwijderd of krijgen te weinig lucht. Bij kachels en haarden met deur is het evenwel af te raden voortdurend in het vuur te poken. Het openen van de deur koelt het vuur immers af.

Een goede manier om de verbranding te controleren is even buiten naar de rook die uit de schoorsteen komt te kijken. Lichtgrijze rook wijst op een goede verbranding en bestaat vooral uit waterdamp. Donkergrijze tot zwarte rook wijst op een te veel aan onverbrande deeltjes.

Een thermometer in de schoorsteen kan zeer handig zijn om na te gaan of er niet te veel warmteverlies optreedt. De temperatuur van rookgassen die de schoorsteen ingaan moet minimaal 180 tot 200 °C bedragen, anders wordt de kans op condensatie in de schoorsteen te groot. Elke verbranding, ook bij een nagenoeg droge brandstof zoals aardgas, produceert belangrijke hoeveelheden waterdamp.

Het afsluiten van een houtvuur

Wanneer alleen nog gloeiende kolen overblijven, mag de luchttoevoer verder omlaag. Maar niet zo ver dat de kolen merkbaar rook voortbrengen.

Uitbrandende houtskool bijeen houden helpt de verbranding.

Wacht tot alle houtskool is opgebrand om de luchttoevoer volledig te sluiten.

Sluit bij accumulerende houtkachels de klep, zodat de warmte echt binnenblijft. Om koolmonoxidevergiftiging te vermijden en de schoorsteen droog te houden, kan een klep nooit 100 % dicht.

Houtas nuttig gebruiken

Houtassen bevatten waardevolle mineralen en voedingsstoffen voor planten, zoals kalium en magnesium. Apart of nog beter vermengd met compost kan as in tuin of moestuin als meststof ingewerkt worden.

Hebt u zelf geen tuin, meng dan de as niet met uw groenafval. Het composteringsbedrijf doet dit best zelf om de ideale verhoudingen te verkrijgen. Normaal kan u uw as kwijt in een afvalpark.

Bewaar as steeds in een niet brandbare, gesloten bak.

TULIKIVI

massieve
speksteenkachels

DAN SKAN

deense
houtkachels

TOTEM

afsluitbare
open haarden

CALIMAX

geluidsarme
pelletkachels

ALTECH

kachels in
speksteen

LOHBERGER

fornuizen op
hout & pellets

ALPINA

gaskachels met
stralingswarmte

PANYOL

inbouw
houtovens

BIG GREEN EGG

méér dan een
barbecue

ECOSTONE

elektrische
verwarming

MONDEX

speksteen
saunakachels

LOGMATIC

de handige
houtklover

 

 

 

 

 

BELGIË : Jagershoek 10, 8570 Vichte - Belgie - Tel 056/77.60.90
NEDERLAND (enkel postadres) : Archimedesstraat 12, NL 3316 - AB Dordrecht - Nederland. Tel 078/639.04.76

Een Tulikivi vanaf 150 € per maand...
Houtpellets voor de pelletkachel...
Neem deel aan een Tulikivi Avond...
Milieubewuste stooktips...
Pellets met DIN-kwaliteit...
Bezoek Tulikivi eigenaars in uw streek...
Tegelkachels met speksteen...
Brandhout tips...
Uw open haard is goud waard...
De natuurlijke infrarode saunakachel...
10 voordelen van de massieve speksteenkachel...
Een fornuis op hout of pellets...
De speksteen radiator...
Beschouwing over schouwen...
Open haarden en allesbranders...
De geluidsarme pelletkachel...
Vind uw lokale verdeler met onze dealerzoekmachine voor alle merken Beurzen, infodagen en info-avonden over haarden en kachels Beurzen, infodagen en info-avonden over haarden en kachels Gratis documentatie van de merken op deze site - te downloaden, op te halen bij uw verdeler of per post te verkrijgen Contacteer Dutry & Co Vind uw openhaard, speksteenkachel, tegelkachel, allesbrander, enz... in onze foto-albums Dutry Videocenter met clips over kachels en haarden Voordelige financieringsvoorwaarden voor haarden, kachels en speksteenkachels Overzicht van alle paginas van deze site Tulikivi massieve speksteenkachels Danskan houtkachels open haarden van Totem Calimax pelletkachels Altech kachels in speksteen Alpina gaskachels inbouw houtoven voor pizza, brood, enz... Big Green Egg barbecue Ecostone electrische verwarming Mondex saunakachels Logmatic houtklovers Houtfornuizen van Lohberger Tulikivi massieve speksteenkachels Danskan houtkachels open haarden van Totem Calimax pelletkachels Altech kachels in speksteen Alpina gaskachels inbouw houtoven voor pizza, brood, enz... Big Green Egg barbecue Ecostone electrische verwarming Mondex saunakachels Logmatic houtklovers Houtgestookte fornuizen Achtergronden ivm Dutry & Co, invoerder van Tulikivi, Danskan, Altech, Ecostone, Mondex, Big Green Egg, Alpina, Mondex,... Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co Links naar verwante sites Meer lezen ... van open haarden tot stralingswarmte Print enkel de inhoud van deze pagina af, dus zonder de navigatie-elementen bovenaan, onderaan en rechts Email een link naar deze pagina aan uw vrienden of famillie Meer info over een bezoek aan de internationale toonzaal van Dutry & Co in België Le site de Dutry & Co en français Voeg deze website toe aan uw lijst van favoriete websites Tulikivi massieve speksteenkachels Danskan houtkachels Totem open haarden inbouwhaarden Altech kachels Panyol houtoven voor brood, pizza, etc... Alpina gaskachels Big Green Egg barbecue Ecostone radiators voor electrische verwarming Mondex saunakachels Logmatic houtklovers Fornuis hout Lohberger De pelletkachel van Calimax